A mund të pini alkool me antibiotikë?

Shumë njerëz besojnë se përzierja e alkoolit dhe antibiotikëve nuk është e sigurt. A është e rrezikshme? Cilat janë rreziqet e pirjes së alkoolit gjatë marrjes së antibiotikëve? Antibiotikët

janë ilaçe që synojnë bakteret për të trajtuar dhe parandaluar infeksionet. Ka shumë lloje të antibiotikut oral.

Jo të gjithë antibiotikët bashkëveprojnë me alkoolin, dhe mjekët japin rekomandime të ndryshme në lidhje me alkoolin në varësi të llojit të antibiotikut.

Në këtë artikull, ne diskutojmë rreziqet e përzierjes së antibiotikëve dhe alkoolit. Ne gjithashtu eksplorojmë efektet e alkoolit në sistemin imunitar.

A është e sigurt të përzieni alkoolin dhe antibiotikët?

Jo të gjithë antibiotikët bashkëveprojnë me alkoolin. Në varësi të llojit të antibiotikut që dikush po merr, mjekët mund të rekomandojnë kufizimin ose shmangien e konsumit të alkoolit.

Alkooli bashkëvepron drejtpërdrejt me disa antibiotikë dhe mund të shkaktojë efekte anësore të rrezikshme ose t’i bëjë ato më pak efektive në heqjen e baktereve.

Kur trupi prish alkoolin, prodhon edhe acetaldehid, i cili mund të shkaktojë nauze. Shumë njerëz përjetojnë efekte anësore të stomakut ose tretjes kur marrin antibiotikë.

Pirja e alkoolit gjatë marrjes së antibiotikëve mund të rrisë këtë ndjenjë të përzier për shkak të efekteve anësore të kombinuara.

Megjithëse nauze është një efekt anësor i zakonshëm si i antibiotikëve ashtu edhe i alkoolit, jo të gjithë njerëzit do ta përjetojnë këtë kur përdorin të dy në të njëjtën kohë.

Në seksionet vijuese, ne diskutojmë efektet e alkoolit në klasa specifike të antibiotikëve.

Efektet e përzierjes së alkoolit dhe antibiotikëve

Tabela më poshtë përmbledh efektet e pirjes gjatë marrjes së antibiotikëve.

Klasa e antibiotikëve A duhet të shmang ose kufizoj alkoolin? Efekti i përzierjes së alkoolit dhe antibiotikëve
tetraciklinat doxycycline shmangni alkoolin gjatë trajtimit. Efekti i zvogëluar i antibiotikut
tetraciklinat minociklin shmangni alkoolin gjatë trajtimit. Sëmundja e mëlçisë
oxazolidinones linezolid shmangni alkoolin gjatë trajtimit. Agitationunusual djersitje e zemrës së zemrës së zemrës së https://harmoniqhealth.com/al/ zemrës së dashur të frekuencave të zemrës së zemrës, duke u bërë presion i gjakut Rhythmelevated Rhythmelevated Rhythmelevated të gjakut TD> Kufizoni konsumin e alkoolit. Mungesa e acidit folik
fluoroquinolones ciprofloxacinlevofloxacinmoxifloxacin kufizojnë konsumin e alkoolit. shqetësimet në vëmendjendizorientagitationerVernessMemory humbjaConfuzioni
nitroimidazole metronidazole shmangni alkoolin gjatë trajtimit.avoid për 72 orë Pas dozës së fundit. Crampingnauseaviting Headachesfacial Abdominal HAJTHACHESFACHESFACIAL

tetraciklina

Klasa tetracikline e antibiotikëve përfshin doxycycline dhe minociklinë. Kjo klasë mund të trajtojë një gamë të gjerë të infeksioneve bakteriale.

Njerëzit nuk duhet të pinë alkool ndërsa marrin doxycycline sepse kjo mund të zvogëlojë efektet e antibiotikut. Doxycycline mund të bashkëveprojë me alkoolin. Alkooli shpejton eleminimin e trupit të doxycycline dhe për këtë arsye e bën atë më pak efektiv.

Toksiciteti i mëlçisë është një efekt i rrallë anësor i marrjes së minociklinës. Meqenëse alkooli gjithashtu mund të ketë efekte negative në mëlçi, njerëzit duhet të shmangin përzierjen e alkoolit me minociklin.

oxazolidinones

Linezolid i përket klasës oxazolidinone të antibiotikëve. Mjekët përdorin oxazolidinones për të trajtuar infeksionet e barkut, lëkurës, mushkërive dhe traktit urinar.

Si dhe efektin e tij antibakterial, Linezolid zvogëlon veprimin e enzimave të quajtura monoamine oksidaza-A dhe monoamine oksidaza-B. Oksidazat monoamine prishen tiraminë. Tyramina është një substancë e pranishme në birrat e çezmës dhe verën e kuqe, midis produkteve të tjera.

Kur njerëzit pinë birra çezme dhe verë të kuqe me linezolid, sasia e tiraminës në gjak mund të rritet.

Njerëzit mund të pësojnë efekte anësore të mëposhtme të buta, të moderuara ose të rënda pas pirjes së këtyre llojeve të alkoolit gjatë marrjes së oxazolidinones:

agjitationunusual djersitje të shpejtë të zemrës së shpejtë Statusi i ndryshuar mendor i ndryshuar i frymëmarrjes Rhythm të ngritura të zemrës së ngritur sekuestrime të depresionit të depresionit të depresionitMuscle SPASMSMUSCLEMUSCLE

Kjo nuk është Një ndërveprim me alkoolin por me një përbërës të pranishëm në birrat e çezmës dhe verën e kuqe.

Njerëzit duhet të shmangin verën e kuqe dhe të prekin birrat kur marrin Linezolid. Ata gjithashtu duhet të shmangin ushqime të tjera që përmbajnë tiraminë, të tilla si djathëra të fortë dhe mish të tymosur.

sulfonamidet

Mjekët përshkruajnë antibiotikë sulfonamide për të trajtuar infeksione urinare, frymëmarrëse dhe bark. Antibiotikët e sulfonamidit përfshijnë kombinimin e drogës sulfamethoxazole dhe trimethoprim, të cilat profesionistët e kujdesit shëndetësor gjithashtu e quajnë Septra.

sulfamethoxazole dhe trimethoprim ndikojnë në metabolizmin e acidit folik në baktere. Trimethoprim, në raste të rralla mund të ndikojë gjithashtu në metabolizmin e acidit folik në qelizat njerëzore.

Njerëzit e mangët në acidin folik mund të rrezikojnë të zvogëlojnë më tej nivelin e acidit folik të tyre ndërsa marrin sulfamethoxazole dhe trimethoprim. Njerëzit që pinë alkool rregullisht mund të kenë nivele më të ulëta të acidit folik dhe duhet të përdorin me kujdes sulfamethoxazole dhe trimethoprim.

Megjithëse një pije e rastit është e sigurt me sulfonamide, ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të bëjnë kujdes kur përshkruajnë sulfamethoxazole dhe trimethoprim për njerëzit që pinë shpesh.

fluoroquinolones

Në vitin 2018, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) publikoi paralajmërime të azhurnuara të sigurisë për të gjithë antibiotikët fluoroquinolone.

Etiketat e të gjitha fluoroquinolones tani nxjerrin në pah efektet anësore të mundshme të shëndetit mendor të ilaçit. Këto efekte anësore mund të përfshijnë:

 • shqetësime në vëmendje
 • disorientimin
 • Agjitacioni
 • Nervozimi
 • Humbja e kujtesës
 • Konfuzion

Përzierja e alkoolit me antibiotikë fluoroquinolone mund të rrisë këto efekte anësore të shëndetit mendor.

Në raste të rralla, njerëzit mund të pësojnë konfiskime me trajtim fluoroquinolone. Njerëzit me një histori të konfiskimeve janë më të rrezikuara.

Meqenëse alkooli ul pragun e konfiskimit, mjekët këshillojnë njerëzit me një histori të konfiskimeve për të shmangur përzierjen e alkoolit dhe fluoroquinolones.

Një pije e rastit me fluoroquinolone mund të jetë e sigurt, por pirja rregullisht mund të shkaktojë efekte anësore të sistemit nervor qendror.

nitroimidazoles

Metronidazole është një antibiotik nitroimidazole që mjekët përshkruajnë për të trajtuar infeksione abdominale, infeksione seksualisht të transmetueshme dhe infeksione të tjera të lidhura me bakteret anaerobe.

Metronidazole ndikon në funksionin e një enzime kyçe që ndihmon trupin të tretet alkoolin. Kur metronidazoli pengon dehidrogjenazën e aldehidit të enzimës, nivelet e acetaldehidit grumbullohen në gjak. Kjo shkakton efektet toksike të alkoolit.

Përzierja e alkoolit me metronidazol mund të shkaktojë:

 • Kërcënimi i barkut
 • nauze
 • Të vjella
 • Dhimbje koke
 • Flushing i fytyrës

Njerëzit duhet të shmangin pirjen e alkoolit gjatë trajtimit dhe deri në 3 ditë pas dozës së fundit.

Përkundër këtij ndërveprimi, jo të gjithë do t’i përjetojnë këto reagime kur pini gjatë marrjes së metronidazole. Një rrezik individual është i mundur. Megjithatë, njerëzit duhet të shmangin pirjen e alkoolit ndërsa marrin metronidazole.

Efekti i alkoolit në sistemin imunitar

Disa hulumtime sugjerojnë që konsumi i moderuar i alkoolit është i lidhur me një rrezik më të ulët të infeksionit. Qendrat për Kontrollin dhe Mbrojtjen e Sëmundjeve (CDC) përcaktojnë konsumin e moderuar të alkoolit si:

 • Një pije në ditë për gratë
 • Dy pije në ditë për burrat

CDC përcakton pirjen e binges si konsumon katër pije për gratë dhe pesë pije për burrat në një rast të vetëm. Pirja e rëndë është tetë ose më shumë pije për gratë dhe 15 pije ose më shumë për burra në javë. Shkencëtarët

kanë lidhur pirjen e rëndë dhe të tepërt me një sistem imunitar të dëmtuar. Njerëzit me një sistem imunitar të dëmtuar kanë një rrezik më të lartë të infeksionit.

Përmbledhje

Alkooli ndërhyn në disa antibiotikë në mënyra të ndryshme. Efektiviteti ose efektet anësore mund të ndryshohen kur njerëzit pinë ndërsa marrin disa antibiotikë.

Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se efektet anësore të lidhura me stomakun dhe tretjen e çdo antibiotiku mund të jenë më intensive kur përzihen me alkoolin.

 • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
 • Farmaci/farmacist

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.